ASTON MARTIN DIENT PROTEST IN TEGEN RESULTATEN VAN KWALIFICATIE IN CHINA

Aston Martin heeft bezwaar aangetekend tegen de resultaten van de kwalificatie voor de Grand Prix van China. Doelwit van het protest is Ferrari-coureur Carlos Sainz. De Spanjaard veroorzaakte in Q2 een rode vlag via een crash, en Aston Martin is van mening dat de Ferrari-coureur daarna niet meer had mogen deelnemen aan de rest van de kwalificatie.

Sainz schoof in het eerste deel van Q2 via de grindbak, bij het opkomen van het rechte stuk, de muur in. De 29-jarige Madrileen wist de schade aan zijn SF-24 te beperken tot een kapotte voorvleugel. Omdat hij tot stilstand was gekomen, werd er met een rode vlag gezwaaid, maar Sainz wist weer weg te rijden, en werd in de pitstraat van een nieuwe voorvleugel voorzien. Uiteindelijk haalde Sainz Q3, waar hij de zevende tijd neerzette. Aston Martin pakte met Fernando Alonso en Lance Stroll de derde en elfde startplek.

Sainz na crash uitgesloten?

Aston Martin heeft echter geprotesteerd tegen de deelname van Sainz aan het verdere verloop van de kwalificatie. Het Britse team refereert daarbij aan artikel 39.6 van de sportieve reglementen. Dit artikel geeft aan: 'Als de auto van een coureur op het circuit tot stilstand komt tijdens een kwalificatiesessie op sprintkwalificatie, mag deze coureur niet meer deelnemen aan het verdere verloop van die sessie.' Sainz kwam duidelijk tot stilstand, en zou volgens de reglementen dus uitgesloten zijn van het vervolg van de sessie.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Stroll eindigde in Q2 als elfde, en had dus aan Q3 mogen deelnemen als Sainz niet meer had mogen meedoen. De Canadees kan een plekje opschuiven als Sainz nog bestraft wordt. Als Aston Martin gelijk krijgt, valt Sainz vermoedelijk terug naar P15, aangezien hij in Q2 geen tijd had staan toen hij crashte. Mocht Sainz illegaal het circuit weer opgereden zijn, is ook diskwalificatie een optie, maar naar verluidt zou Ferrari contact met de FIA hebben gehad. Een straf voor Sainz zou vooral Alonso kunnen helpen, die vanaf de derde plek erop kan rekenen dat hij aanvallen van de Ferrari-mannen zal krijgen in de race.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

2024-04-20T10:25:20Z dg43tfdfdgfd